'De Kapriool'
Dagtochten & Zeilvakantieshet schip
Een korte kennismaking met de 'Kapriool'.
De kapriool is een 20 meter lange Groninger Tjalk, gebouwd in 1907 als zeilend vrachtschip. Het schip heeft tot 1958 in Nederland en Duitsland gevaren met diverse ladingen, zoals aardappelen, graan, turf, hout en stenen. Daarna heeft het als woonschip dienst gedaan, tot de huidige eigenaren het in 1983 kochten en restaureerden, zonder afbreuk te doen aan de originaliteit. In 1987 was het schip weer onder 'zeil'. De thuishaven van de Kapriool is het stadje Blokzijl in de Kop van Overijssel. Daar heeft hij, ook s'winters, in de haven zijn vaste ligplaats.
Jos ten Zijthof, de schipper, en zijn vrouw Ineke Enderink varen nu al bijna 18 jaar over de Nederlandse wateren met allerlei verschillende gezelschappen. Zij beleven daar nog steeds veel plezier aan en willen dat gevoel graag met U delen.

Het voormalige ruim bestaat nu uit een groepsruimte, met daarin een volledig ingerichte keuken met o.a. serviesgoed, 2 koelkasten, 4- pits kookplaat en warm en koud stromend water. Aan boord is slaapgelegenheid voor 10 personen verdeeld over 4 kooien, een douche en toilet. In het vooronder zijn nog 2 extra slaapplaatsen aanwezig. Alle slaapplaatsen zijn voorzien van matras met onderlaken, kussen met kussensloop.
Een kijkje in de groepsruimte Een van de kooien
Technische gegevens :
Type :Groninger zeiltjalk
Bouwjaar :1907 te Hogezand
Lengte :19.59 m
Breedte :4.23 m
Diepgang :0.65 m
Lengte mast :17 m
Zeiloppervlak :
Grootzeil :100 m2
Fok :40 m2
Kluiver :20 m2
Motor :Mercedes 60 PK dsl

De Kapriool is uitgerust met alle vereiste veiligheidsmiddelen en
beschikt over moderne communicatie- en navigatieapparatuur.
Zij heeft een geldig veiligheidscertificaat van Register Holland
(uitgebracht onder auspiciŽn van de Scheepvaart inspectie).
| Terug naar de startpagina |